Hewlett-Packard heeft mini-oorlog met Oracle, koers/boekwaarde lager dan peergroup

De spanningen tussen de Amerikaanse technologiebedrijven Hewlett-Packard en Oracle zijn verder aan het oplopen. Hewlett-Packard wil Oracle opdringen om haar software te gaan gebruiken en heeft hier een ultimatum voor gesteld. Oracle heeft eerder de Amerikaanse softwareproductent Sun overgenomen en wil nu zowel hard- en software gaan combineren.

Consensus
Het aandeel Hewlett-Packard wordt door 32 fundamentele analisten gevolgd. De consensus over het aandeel is tussen houden en kopen in. Het gemiddelde van de koersdoelen van de uitstaande adviezen ligt op 49,58 dollar. De discount op de fair value bedraagt zodoende 40,21 procent. Voor 2010 ligt de gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel op 1,10 dollar.

Waardering Hewlett-Packard
Uitgaande van het gemiddelde verwachte resultaat per aandeel over 2010 dan komt de actuele koers/winst-verhouding op 32,15. De gemiddelde koers/winst-verhouding van de sector bedraagt 7,22. Binnen de sector hebben Cisco Systems , IBM en Sandisk de laagste koers/winstverhoudingen. De boekwaarde (het eigen vermogen gedeeld door het aantal uitstaande aandelen) ligt op zodoende 13,33 dollar. De sector noteert momenteel met een boekwaarde versus beurskoers-ratio van 3,64.

Blik op de fundamentele gegevens
Analisten verwachten van Hewlett-Packard dat het over het lopende boekjaar een dividend van 0,11 dollar per aandeel uit zal gaan keren. Hier door komt het verwachte dividendrendement (op basis van de koers van vandaag) op 0,31 procent te liggen. Het gemiddelde dividendrendement van de sector bedraagt 1,82 procent. Hewlett-Packard was in het boekjaar 2010 in staat om bij een omzet van 60,47 miljard dollar een nettoresultaat over te houden van 3,21 miljard dollar. Hier door komt over 2010 het rendement op het eigen vermogen op 14 procent te liggen. Kijkende naar de balans dan zien we dat Hewlett-Packard relatief weinig eigen vermogen heeft. Over 2010 lag de solvabiliteit (de verhouding het eigen vermogen versus het totaal vermogen) op 21 procent. Op basis van de variabelen koers/winst-verhouding, dividendrendement en boekwaarde versus de beurskoers kan het aandeel Hewlett-Packard als een waardeaandeel gezien worden.

Rendement over het lopende kalenderjaar
Begin dit jaar noteerde het aandeel op 45,43 dollar waardoor het rendement van het aandeel dit jaar tot heden op -22 procent uitkomt. Over de laatste 12 maanden was de hoogste koers van Hewlett-Packard 48,99 dollar, de laagste koers bedroeg 35,36 dollar. Het 200-daagsgemiddelde ligt op 42,08 dollar. De koers ligt dus 28 procent onder de top van dit jaar. Alle fundamentele en kwantitatieve data van de researchdienst Analist Pro (zowel actueel als historisch) over Hewlett-Packard treft u op hier. Om 22.00 noteert Hewlett-Packard 0 procent hoger op 35,46 dollar (0 dollar hoger).


De bovenstaande grafiek toont de koers van Hewlett-Packard over de afgelopen 12 maanden.