Shell onschuldig aan olievervuiling, K/W lager dan sector

Royal Dutch Shell is niet schuldig bevonden voor de grootschalige olievervuiling in het Nigeriaanse Ogoniland. Unep, het milieubureau van de Verenigde Naties, heeft bekend gemaakt dat niemand wordt vrijgepleit dan wel schuldig bevonden in het onderzoek naar de olievervuiling. De publicatie van het onderzoek van Unep dat maandag verscheen werd aanvankelijk uitgesteld omdat het milieubureau vreesde voor levens van honderd onderzoekers die in het onveilige Ogoniland monsters aan het nemen waren.

Door een onzer redacteuren

Consensus zeer positief
(Amsterdam) Het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL wordt door 30 fundamentele analisten gevolgd. De consensus van de analisten over het aandeel is zeer positief. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen (met een 12-maands looptijd) bedraagt 27,97 euro. De discount op de fair value bedraagt zodoende 10,29 procent. Voor 2010 ligt de gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel op 2,89 euro.

shell koerswinstverhoudingen
De bovenstaande grafiek toont de koers/winst-verhoudingen van de bedrijven uit de sector olie- en gasproducenten.

Waardering Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL
Uitgaande van het gemiddelde verwachte resultaat per aandeel over 2011 dan komt de actuele koers/winst-verhouding uit op 8,78. De gemiddelde koers/winst-verhouding van de sector bedraagt 30,86. Binnen de sector hebben Fuchs Petrolub (5,46), Total Fina (8,19) en Chevron (11,34) de laagste koers/winstverhoudingen. De Shillers PE, de gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar, komt uit op 9,98. Op basis van de actuele marktkapitalisatie wordt het aandeel op 6 maal het nettoresultaat over 2010 (=nettowinst / EV) verhandeld. De boekwaarde (het eigen vermogen gedeeld door het aantal uitstaande aandelen van (3563950000 stuks uitstaand) ligt zodoende op 29,47 euro. De verhouding tussen de beurskoers en de boekwaarde ligt op 0,87. Het aandeel noteert dus met een boek-discount van 13 procent. De sector noteert momenteel met een beurskoers versus boekwaarde-ratio van 1,73.

Beurskoers versus boekwaarde Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL laatste 10 jaar

shell beurskoers boekwaarde

Blik op de fundamentele gegevens
Analisten verwachten van Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL dat het over het lopende boekjaar een dividend van 1,16 euro per aandeel uit zal gaan keren.
<a Royal Dutch Shell Pernis align=right/>
Royal Dutch Shell Pernis
De payout-ratio komt hierdoor op 40% te liggen. Hier door komt het verwachte dividendrendement (op basis van de koers van vandaag) op 4,53 procent te liggen. Het gemiddelde dividendrendement van de sector bedraagt 3,82 procent. Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL was in het boekjaar 2010 in staat om bij een omzet van 258670 euro een nettoresultaat over te houden van 14145,2 miljoen euro. Hier door komt over 2010 het rendement op het eigen vermogen op 13 procent te liggen.

Kijkende naar de balans dan zien we dat Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL relatief weinig eigen vermogen heeft. Over 2010 lag de solvabiliteit (de verhouding het eigen vermogen versus het totaal vermogen) op 46 procent. Op basis van de variabelen koers/winst-verhouding, dividendrendement en boekwaarde versus de beurskoers kan het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL als een waardeaandeel gezien worden.

Rendement over het lopende kalenderjaar
Begin dit jaar noteerde het aandeel op 25,21 euro waardoor het rendement van het aandeel dit jaar tot heden op 1 procent uitkomt. Over de laatste 12 maanden was de hoogste koers van Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL 26,6 euro, de laagste koers bedroeg 20,84 euro.

Momentum Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL over de laatste 36 maanden
shell beurskoers Het 200-daagsgemiddelde ligt op 24,78 euro. De koers ligt dus 4 procent onder de top van dit jaar. Alle fundamentele en kwantitatieve data van de researchdienst Analist Pro (zowel actueel als historisch) over Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL treft u op hier.

De bovenstaande grafiek toont de koers van Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL over de afgelopen 12 maanden.


Om 14.23 noteert Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL bij de handel in Amsterdam 0,01 procent hoger op 25,6 euro (0,24 euro hoger).

Op 28 juli publiceert Royal Dutch Shell haar resultaten over het tweede kwartaal. De resultaten over het derde kwartaal worden op 27 oktober bekend gemaakt.