Meer omzet en winst voor fietsenfabrikant Accell

Fietsenfabrikant Accell Group heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar de winst en omzet verhoogd, mede dankzij de vroege zomerse temperaturen vanaf maart. Dat maakte de producent van bekende fietsmerken als Batavus en Sparta vrijdag bekend. De nettowinst ging met 13 procent omhoog tot 27,3 miljoen euro en de omzet nam met 9 procent toe tot 373 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder.

Accell zei dat de economische omstandigheden voor de tweede helft van het jaar moeilijk te voorspellen zijn, maar dat voor heel 2011 nog steeds wordt gerekend op een verdere toename van de resultaten.

Elektrische fietsen
Volgens Accell begon het fietsseizoen in veel landen vroeg, maar zwakte de vraag in juni af. In Nederland ging de omzet licht omlaag. Er werden minder traditionele fietsen verkocht. Dat werd vooral gecompenseerd door een stijgende verkoop van elektrische fietsen.

In totaal verkocht Accell in het afgelopen halfjaar 709.000 fietsen tegen 580.000 een jaar eerder, vooral dankzij de overname van Accell Bisiklet in Turkije. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg 410 euro.

Sportief
Topman René Takens liet in een toelichting weten dat Accell geen last heeft van het slechte weer van de afgelopen weken. ''Ik denk niet dat het van een paar weken zal afhangen. Het is een belangrijk fietsmoment, maar geen belangrijk verkoopmoment. Mensen kopen hun fiets in het voorjaar en gebruiken de fiets in de zomer.''

Accell zei op de uitkijk te staan voor overnames. Het bedrijf mikt daarbij onder meer op Zuid-Europa. ''We willen ons daar vooral op sportief gebied versterken'', zei Takens.

Overnames
Ook wordt voor acquisities gekeken naar Scandinavië en andere markten waar het bedrijf actief is, aldus Takens. Accell mikt daarbij op bedrijven met een omzet van 50 tot 150 miljoen euro.

Die overnames kunnen uit eigen middelen worden gefinancierd, aldus de topman. ''Onze financiële positie is sterk.''

ANP