Noors staatsfonds steunt Exxon

 • Exxon Mobil (NYSE: XOM) krijgt de steun van het Noorse staatsinvesteringsfonds voor zijn bestuursleden in zijn strijd tegen de Engine No. 1-lijst van genomineerden, maar het fonds wil dat het bedrijf de rol van voorzitter en CEO opsplitst.
 • Norges Bank Investment Management, dat een belang van 0,94% in het bedrijf bezit, zegt dat het 11 van de 12 directeuren van Exxon zal steunen tijdens de aandeelhoudersvergadering van aanstaande woensdag, maar zal niet stemmen op CEO Darren Woods, met het argument dat hij niet ook als voorzitter moet dienen .
 • "De rollen van voorzitter en CEO mogen niet door dezelfde persoon worden bekleed", zegt het fonds. "De raad van bestuur moet een objectief oordeel vellen over zakelijke aangelegenheden en in staat zijn om onafhankelijk van het management beslissingen te nemen."
 • Verschillende grote investeerders hebben gezegd dat ze het bestuur van Engine No. 1 zouden steunen, met het argument dat nieuwe bestuurders met meer expertise in de energiesector nodig zijn om het bedrijfsmodel te veranderen.

  Over 2021 komt de omzet van het bedrijf uit Irving volgens de analisten uit op 263.9 miljard dollar. Dit is fors meer dan de omzet over 2020 toen het concern 178.57 miljard dollar verdiende.

  Historische omzetten en resultaten Exxon Mobil in beeld plus taxaties 2020

  beurskoers

  Exxon Mobil Esso Utrecht ©

  Exxon Mobil
  Exxon Mobil


  Wat betreft het resultaat rekenen De meeste analisten op een nettowinst van 14.97 miljard dollar. Volgens de laatste rondgang langs de analisten stevent het bedrijf af op een winst per aandeel van 3.57 dollar. De koerswinstverhouding bedraagt hierdoor 16.7.

  Fors dividend Exxon Mobil

  Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 3.48 dollar. Het dividendrendement van Exxon Mobil ligt hiermee op 5.84 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de olie- en gasbedrijven ligt op een zeker aantrekkelijke 3.08 procent.

  Meest recente koersdoelen rond de 56 dollar

  Raymond James, KBC Securities en UBS gaven recentelijk taxaties voor het aandeel.

  Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de beurswaarde 252.39 miljard dollar. Het aandeel was de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Sinds mei vorig jaar staat het aandeel maar liefst 44 procent hoger. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 31 en de 64 dollar.

  Koershistorie Exxon Mobil 2007-2021

  beurskoers exxonmobil

  Het aandeel sloot maandag op 59.61 dollar.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.