Onduidelijkheid over notering Cryo-Save

Stamcelbank Cryo- Save heeft maandag bekendgemaakt een voorstel ontvangen te hebben van grootaandeelhouder Salveo Holding om het bedrijf samen te voegen met een van zijn deelnemingen. De mogelijke fusie geen verrassing genoemd worden, aangezien de bedrijven al enkele weken met elkaar in gesprek zijn.

Stamcelbank
Stamcelbank

Samenvoeging stamcelbanken

Halverwege mei maakte Cryo- Save bekend in gesprek te gaan met bestuurders van Salveo Holding . Destijds was het volgens de stamcelbank moeilijk om achter de intenties van de Luxemburgse Holding te komen, die via de Zwitserse deelneming Salveo Biotechnology ook over een stamcelbank beschikt.

Vorige maand werd bekend dat Salveo Holding een belang van 25% had genomen in Cryo- Save , waarbij werd aangegeven dat dit nog verder zou kunnen worden uitgebreid tot 30%. Daarna zal een bod moeten volgen, iets wat nu aanstaande lijkt aangezien Salveo inmiddels circa 28% van de aandelen Cryo- Save in handen heeft.

Maandag heeft Cryo- Save een voorstel ontvangen van Salveo Holding voor een samenvoeging van de stamcelopslagcapaciteiten van beide bedrijven. Hierbij zal Salveo geen openbaar bod doen op de aandelen van Cryo- Save .

Er zal voor goedkeuring een aandeelhoudersvergadering worden gehouden, die niet lader dan 20 november 2013 zal plaatsvinden. Hier heeft Salveo uitdrukkelijk naar gevraagd.

Overname gewenst

Een overname van Cryo- Save zou het bedrijf uit de problemen kunnen helpen. Begin mei werd bekend dat de stamcelbank opnieuw in de rode cijfers gedoken was. Over het eerste kwartaal van 2013 leed Cryo- Save een verlies van 0,7 miljoen euro, wat gelijk was aan dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam daarbij af van 9,6 miljoen euro naar 8,1 miljoen euro.

Vanwege de negatieve resultaten kondigde Cryo- Save al aan verder op de kosten te gaan besparen. De impact hiervan worden in het tweede kwartaal zichtbaar, zo verwacht het bedrijf.

Gezien de aanstaande overname van de activiteiten mag verwacht worden dat er in de komende maanden meer duidelijk wordt over de toekomst van Cry- Save . Gezien de samenvoeging met een sectorgenoot kan er verder bespaard worden op de kosten en zodoende de marges verbeteren. Of de beursnotering gehandhaafd blijft is vooralsnog echter onduidelijk.