Cryo-Save overweegt aandelenemissie

Stamcelbank Cryo- Save overweegt een extra aandelenemissie om overnames in Latijns-Amerika en Azië te financieren. Dit zei bestuursvoorzitter Arnoud van Tulder van Cryo- Save dinsdag tegen het ANP. Eerder op de dag maakte Van Tulder al bekend dat zijn bedrijf na recente overnames in Europa nu ook in Azië, waar het al actief is in India, en Latijns-Amerika wil uitbreiden. Cryo- Save wil hiervoor miljoenen euro's uittrekken. Het precieze bedrag hangt volgens de topman af van de grootte van de uiteindelijke overnamepartners.

Om de overnames te financieren wil Cryo- Save extra aandelen uitgeven. ,,Dit zullen we eerder doen dan schulden aangaan. Dat zou ook niet goed zijn voor het imago van ons bedrijf bij de klanten.'' Door een recente acquisitie in Servië kan Cryo- Save de geplande overnames niet meer uit het eigen vermogen bekostigen.

Omzetverwachting
Cryo- Save is op zoek naar overnamepartners die beschikken over een verkoopnetwerk en eigen opslagcapaciteit voor stamcelmonsters ter plaatse. ,,De kans dat we die gaan exporteren naar ons opslagcentrum in België is niet groot. Technisch is dit wel mogelijk, maar onze klanten buiten Europa zien liever dat hun stamcelmateriaal dichtbij huis wordt bewaard'', aldus Van Tulder.

De topman toonde zich positief over de omzetverwachting van zijn bedrijf. ,,In Spanje en Hongarije hebben we door de moeilijke economische omstandigheden minder omzet geboekt, maar in Zuidoost-Europa en India zijn we gegroeid.'' Volgens Van Tulder is de situatie in Spanje, dat goed is voor 40 procent van de omzet, inmiddels gestabiliseerd. Voor Afrika, waar Cryo- Save een joint venture heeft gestart met zijn Zuid-Afrikaanse partner Lazarom, rekent de bestuursvoorzitter op een verdubbeling van de omzet in het komende jaar.

ANP