eToro: Alfen, waarom goud zoeken als je ook scheppen kunt verkopen?

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

De enorme opmars van de elektrische auto stelt Alfen, de leverancier van laadpalen uit Almere, in staat om te blijven groeien. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers vandaag verhoogt het bedrijf de omzetverwachting voor 2022 opnieuw van €350-420 miljoen naar €410-470 miljoen.

“During a gold rush, sell shovels”

De concurrentie om het marktleiderschap op het gebied van elektrische auto’s is moordend. Bovendien is het de verwachting dat het steeds meer een ‘winner takes all’ markt gaat worden. Maar wie die strijd ook wint, overal waar elektrische auto’s aan populariteit winnen zijn laadpalen nodig. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de omzet van Alfen in het tweede kwartaal van 2022 verder groeide naar €110 miljoen. Dat is een stijging van 79% ten opzichte van een jaar geleden en een stijging van 16% ten opzichte van het eerste kwartaal. Toch maakt dat tweede percentage het goed mogelijk dat we straks bij de beursopening eerst een verkoopgolf zien, omdat beleggers het te laag vinden om de huidige waardering te rechtvaardigen.

Voor de langere termijn is het minstens zo belangrijk dat Alfen in staat blijkt de kosten binnen de perken te houden, ondanks voortdurende uitdagingen in de toeleveringsketens op het gebied van grondstoffen en onderdelen. De brutomarge nam slechts af naar 35,0% ten opzichte van 35,7% in het kwartaal ervoor. Zolang de ‘Gold Rush’ naar elektrische auto’s in de auto-industrie aanhoudt heeft de laadpalenleverancier de wind in de zeilen.