ASML op nr 1 qua overwaardering Shiller PE, dividend en boekwaarde

Het Nederlandse ASML noteert in de groep van 6 Europese aandelen die op basis van de klassieke aandelenwaarderingsvariabelen het meest overgewaardeerd zijn. ASML , dat dit jaar bijna 37 procent aan koerswinst heeft gewonnen, zal volgens het gros van de analisten een dividend per aandeel van 55 cent uit gaan keren. Op basis van de huidige koers komt het dividendrendement uit op een 0,88 procent. Desondanks zien analisten voor het aandeel nog een lichte upside tot nipt over de 70 euro (het gemiddelde koersdoel bedraagt 70,55 euro).

Koers ASML vanaf begin dit jaar

koers <a href='/aandeel/4-asml'> ASML </a>, grafiek <a href='/aandeel/4-asml'> ASML </a>

De bovenstaande grafiek toont ASML ’s koers vanaf begin dit jaar. Momenteel noteert het aandeel rondom haar hoogste koers in haar historie.

Europa’s meest overgewaardeerde aandelen*

dure europese aandelen

*De bovenstaande tabel toont de aandelen die in Europa verhandeld worden met een Shiller PE van boven de 30, lage dividendrendementen en met een koers van meer dan driemaal de boekwaarde.

De uitbijter in dit overzicht is uiteraard DE Master Blenders. Door het overnamebod en de korte koershistorie is dit aandeel een vreemde eend in de bijt. Het Duitse biotechnologie Morphosys is de grote winnaar bij de Oosterburen. Ondanks de enorme koersstijging van het aandeel dit jaar noteert het aandeel nog steeds maar op een fractie van wat het begin deze eeuw noteerde.