Schroders stelt verwachtingen naar boven toe bij

Schroders heeft in een recent uitgebracht rapport zijn verwachte groei van de ontwikkelde landen in 2014 naar boven toe bijgesteld. Volgens de analisten zullen zowel de Verenigde Staten als Europa de recessie achter zich laten en een herstelpad inslaan. Wel wijst Schroders op een aantal risicoscenario’s die zich kunnen voordoen.

Schroders verwacht dat de gemiddelde groei van de wereldeconomie volgend jaar zal uitkomen op 3%. Europa laat daarbij een herstel zien, maar volgens de analisten is dit aan de bovenkant gelimiteerd. De groei zal daardoor traag zijn, terwijl de inflatie op korte termijn lager zal zijn.

Het momentum in het Verenigd Koninkrijk blijft volgens Schorders goed, al verwachten de analisten wel dat er in het vierde kwartaal sprake zal zijn van een tijdelijke vertraging om zo de voorraden weer op te bouwen.

Verder gaat Schroders ervan uit dat de Federal Reserve vanaf maart 2014 de monetaire verruiming gaat afbouwen, waarbij aan het einde van het jaar het opkoopprogramma volledig zal zijn beëindigd.

Verder verwachten de analisten dat er pas vanaf het vierde kwartaal van 2015 gedacht mag worden aan een renteverhoging.

Deflatierisico’s

Verder stelt Schroders erop dat de staartrisico’s zijn afgenomen, maar dat de grootste risico’s richting deflatie gaan. Daarbij wijzen de analisten onder meer op een financiële crisis in China, een stijgende rente op de Amerikaanse obligatiemarkt of een reddingsoperatie voor Spanje.

Dergelijke scenario’s zouden de groei van de wereldeconomie raken en de inflatie laten dalen. In Japan bestaat er daarbij het risico dat het beleid van premier Abe faalt, wat zal leiden tot een devaluatie van de yen en daarmee deflatie.