Schroders verwacht toename volatiliteit

Schroders adviseert beleggers om goed te letten op de volatiliteit, aangezien deze volgens de analisten in de komende maanden zal stijgen en terugkeren naar een normaal niveau. Wanneer daarbij geen verbetering zichtbaar is van de groei, zullen de aandelenmarkten volgens Schroders onder druk komen te staan. Dit biedt volgens de analisten echter ook winstkansen.

Beleggers die verstandig waren hebben volgens Schroders in december geanticipeerd op een daling van de wereldwijde aandelenmarkten en daarmee geprofiteerd van de relatief lage kosten voor bescherming vanwege de lage volatiliteit.

Dit heeft zich in januari uitbetaald toen de risicoaversie in de markt toenam, aldus Schroders . Zij zien nu tekenen dat de gematigde volatiliteit in de komende twaalf maanden zal toenemen. De afgelopen tijd was de volatiliteit laag door de monetaire steunmaatregelen. Wanneer de groei niet verbeterd, verwacht Schroders echter dat de aandelenmarkten onder neerwaartse druk komen te staan. Daarbij zal de volatiliteit terugkeren naar een normaal niveau.

Indekken tegen volatiliteit

Beleggers doen er volgens Schroders goed aan om zich in te deken tegen deze toenemende volatiliteit. Via spreads blijven de kosten beperkt en biedt het bescherming tegen de scherpe bewegingen die recent zichtbaar waren en volgens de analisten de komende tijd blijven aanhouden.

Schroders adviseert wel om snel winst te nemen als dergelijke uitschieters in volatiliteit zich voordoen.

Aandelen blijven favoriet

Van alle beleggingsklassen blijven aandelen favoriet voor Schroders . Ondanks de recente uitverkoop zijn de analisten namelijk van mening dat de macro-economische terugval een ondersteuning biedt voor aandelen. Daarbij geven de analisten de voorkeur aan aandelen in de Verenigde Staten, Europa en Japan.

Voor de Amerikaanse markten blijven de analisten positief vanwege de trend die zij zien in de opbrengsten van bedrijven in het vierde kwartaal. In de S&P wist 77% van de bedrijven namelijk de verwachtingen voor de winst per aandeel te verslaan.

Ook blijft Schroders positief over Europa. De resultaten van Europese bedrijven laten volgens hen zien dat zij een goede winstgroei over het vierde kwartaal hebben gerealiseerd. De analisten blijven van mening dat de winstmarges in Europa meer potentieel hebben in vergelijking met die in de VS.

Voor Japan verwacht Schroders tot slot dat de aandelenmarkten zullen blijven profiteren van een positief momentum en hun winst zullen opstuwen door de stand van de yen.