Jones Lang LaSalle voorziet herstel Nederlands vastgoed

Analisten van Jones Lang LaSalle schrijven in een recent gepubliceerd rapport dat de beleggingsvolumes in vastgoed in 2013 zijn gestegen, waarbij zij verwachten dat deze trend in 2014 gaat doorzetten. Wat heeft dit voor gevolgen voor Nederlandse vastgoedfondsen als Eurocommercial Properties, Corio, VastNed Retail en Nieuwe Steen Investments?

Jones Lang LaSalle verwacht dat de beleggingsvolumes in Nederlands direct commercieel vastgoed ten opzichte van 2012 in 2013 zijn gestegen met 17% tot 4,9 miljard euro. In de eerste helft van dit jaar daalden de volumes nog met bijna 13%, maar in de tweede jaarhelft vonden er transacties plaats in enkele grote beleggingsportefeuilles.

Volgens de analisten bevestigt dit de voorspelde verandering in de trend. De aandacht ligt vooral op de zogenoemde core-plus en value-add portefeuilles. Jones Lang LaSalle schrijft dat het beleggingsvolume bij kantoren is toegenomen met 36%, terwijl het beleggingsvolume van industrieel en logistiek vastgoed in dezelfde periode is verdubbeld. Verder is de toename bij woningvastgoed naar verwachting uitgekomen op 2%, terwijl de sector voor winkelvastgoed achterblijft met een daling op jaarbasis van circa 40%.

Kopersmarkt

Jones Lang LaSalle is van mening dat de huidige marktomstandigheden interessante mogelijkheden bieden om vastgoed te kopen tegen aantrekkelijke prijzen. De analisten wijzen daarbij op internationale beleggers, die het afgelopen jaar Nederlands vastgoed hebben aangekocht. Daarbij is de gemiddelde transactieomvang gestegen.

Volgens de analisten komt het herstel dus voort uit diversificatie bij internationale kopersgroepen en is volgens hen de bodem van de prijsontwikkeling in 2013 al bereikt voor in ieder geval niet-core vastgoed.

Verder ziet Jones Lang LaSalle een toenemende schaarste aan core beleggingsproduct, vooral in de kantoren- en logistieke sector. Door de aanhoudende vraag voorzien de analisten dat de aanvangsrendementen gaan aanscherpen en zal de markt ook in 2014 verder aantrekken. Jones Lang LaSalle verwacht dat dit in 2014 zal uitkomen tussen de 5-5,5 miljard euro.

Beursgenoteerd vastgoed

De voorspellingen zijn gunstig voor beursgenoteerde Nederlandse vastgoedfondsen. Binnen de sector heeft Eurocommercial Properties van de Nederlandse fondsen de meest positieve consensus. Voor het aandeel staan 5 koop- en 3 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgegeven. Het aandeel biedt momenteel en dividendrendement van 6,64%.

Het aandeel wordt gevolgd door VastNed Retail , waarvoor 4 koop-, 2 houdadviezen en 1 verkoopadvies uitstaan. Ook voor Wereldhave is de consensus positief, met 2 koop- en 4 houdadviezen. Waar VastNed Retail een dividendrendement biedt van 7,83%, is dat bij Wereldhave 5,89%.

Voor Nieuwe Steen Investments Staan 1 koopadvies en 2 houdadviezen uit, wat vooral aangeeft dat relatief weinig analisten het aandeel momenteel volgen. Het dividendrendement van 12,3% behoort echter wel tot de hoogste binnen de sector.

Voor Corio staat 1 verkoopadvies uit, maar daartegenover ook 8 houd- en 3 koopadviezen. Het aandeel biedt momenteel een dividendrendement van 8,64%.