Schroders verwacht modaal herstel met enkele risico's

In een recent uitgebracht rapport over de wereldeconomie stelt Schroders vast dat deze op koers is voor een modaal herstel, mede te danken aan de voortgaande monetaire steunmaatregelen en de fiscale tegenwind die in 2014 afzwakt. Daarbij verwachten de analisten dat de inflatie in toom zal blijven, maar zien zij wel een aantal andere risico’s.

Schroders stelt dat het recente herstel voornamelijk is gedreven de cyclus van de producentenvoorraad. Daarbij was er in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk sprake van herstellende huizenmarkten.

De Amerikaanse economie wordt daarnaast nog altijd geconfronteerd met economische tegenwind, maar volgens de analisten normaliseert dit langzaamaan doordat banken gezonder worden en de private sector zijn schulden afbouwt.

Verder verwacht Schroders dat de Federal Reserve het terugbrengen van de steunmaatregelen in oktober 2014 of eerder zal hebben afgerond, waarna naar verwachting eind 2015 weer de rentes verhoogd zullen worden. Voor het VK gaan de analisten ervan uit dat de rentes niet voor 2016 verhoogd zullen worden.

Schroders stelt verder vast dat de eurozone uit recessie is, maar dat banken hun schulden moeten blijven afbouwen en daarmee een onderbouwd herstel uitblijft. Daarbij zullen onder meer stresstests macro-economische tegenwind bieden in 2014. De analisten verwachten dan ook geen renteverhogingen in 2014 of 2015.

Risico’s

Schroders is van mening dat een aantal staartrisico’s ten opzichte van een jaar geleden zijn afgenomen, waarbij de VS een ‘fiscal cliff’ heeft afgewend en de eurozone niet uit elkaar is gevallen.

Wel blijven er volgens de analisten nog een aantal risico’s bestaan, zoals een financiële crisis in China en de eurozone, maar ook een herstructurering van de Spaanse staatsschuld. Daarnaast wijst Schroders op risico’s in de VS en VK, ondanks dat daar de economische groei beter kan uitvallen dan waar nu nog van uit wordt gegaan. Indicatoren wijzen volgens de analisten namelijk op een lagere in plaats van hogere inflatie.