De Nederlandse glamouraandelen: opvallend veel defensieve bedrijven

Ondanks dat de Nederlandse beurs over het algemeen al een forse rit omhoog heeft gemaakt is het aantal klassieke glamouraandelen nog vrij beperkt. Als we de Nederlandse aandelen filteren op basis van extreem hoge Shiller PE’s en koers versus boekwaarden dan zien we vooral large caps verschijnen: Brunel , ASML , Gemalto en Sopheon. Met uitzondering van smallcap Sopheon hebben al deze aandelen over de afgelopen 12 maanden rendementen tussen de 24 en de 36 procent behaald. Qua Shiller PE (de verhouding tussen de koers en de gemiddelde winst per aandeel over de afgelopen 10 jaar) springen Sopheon en Gemalto erboven uit.

Nederlandse aandelen Shiller PE > 25 en lage boekwaarden

glamouraandelen nederland, beursaandelen

In het overzicht hierboven dient het aandeel DE Master Blenders buiten beschouwing te worden gelaten. Dit bedrijf werd in de herfst van vorig jaar overgenomen tegen de destijds relatief hoge waardering.

Wanneer we echter kijken naar de solvabiliteitsratio’s van deze bedrijven dan zijn deze opvallend hoog te noemen. Gemalto en Brunel staan hier fier aan kop. Beide bedrijven zijn voor meer dan de helft met eigen vermogen gefinancierd. De relatief hogere waarderingen van deze bedrijven in combinatie met hun sterke financiële posities kan gezien worden als een vlucht naar defensieve waarden.

Nederlandse aandelen Shiller PE 5-10 en hoge boekwaarden

valueaandelen nederland

Wanneer we de Nederlandse aandelen filteren op basis van hun lagere Shiller PE’s en juist hoge boekwaarden dan houden we wederom een kleine selectie over. Het is opvallend dat de lijst dan vooral smallcaps bevat. De lagere koersen zorgen verder voor relatief hoge dividendrendementen (op basis van hun in 2012 uitgekeerde dividenden).