Allianz ziet perspectief voor dividendaandelen

Uit recent onderzoek van Allianz Global Investors blijkt dat over de afgelopen 40 jaar een groot deel van de winst op beleggen in aandelen bestond uit dividenduitkeringen. Voor de komende periode zijn de analisten positief over de vooruitzichten van aandelen en mede daarom hebben zij een aantal strategieën gegeven die beleggers direct kunnen toepassen.

De Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors heeft over een langere periode onderzocht wat het rendement is geweest van beleggen in aandelen. Hieruit blijkt dat over de afgelopen 40 jaar de winst op beleggen in aandelen voor 40% bestond uit dividenduitkeringen, waarmee het de belangrijkste prestatiedrijfveer is. Daarnaast blijkt dat aandelen van ondernemingen die regelmatig dividend uitkeren minder volatiel zijn.

Uit het onderzoek van AllianzGI komt verder naar voren dat de gemiddelde dividenduitkering in veel landen hoger ligt dan het rendement op tienjarige staatsobligaties. In vergelijking met bedrijven in de Verenigde Staten keren daarbij vooral Europese bedrijven royale dividenden uit, aldus Allianz . Beleggers verdienen volgens hen zodoende al ruim twee jaar substantieel meer met dividend op Europese aandelen dan op obligaties.

Dividendstrategieën in tijden van financiële repressie

AllianzGI geeft aan dat er nog altijd bedrijven zijn die een hoog dividendrendement hebben, maar nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Beursgenoteerde bedrijven in Europa zien dividenduitkeringen als een optie om aandeelhoudersvertrouwen te winnen.

Dit is volgens de vermogensbeheerder niet gemakkelijk, aangezien het veel discipline vereist. Het voordeel voor beleggers is echter dat er naar alle waarschijnlijkheid geen betrouwbaardere graadmeter is dan de winstverwachting van een bedrijf. Beleggers dienen daarom daar ook naar te kijken, aldus Allianz .

Vooruitzichten aandelen positief

AllianzGI toont met het onderzoek ook aan dat de dividend pay-out ratio een signaalfunctie heeft, welke door de markten nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Volgens de analisten ligt de verhouding in Europa tussen uitgekeerd dividend en de winst per aandeel nu op circa 55%, wat historisch gezien gemiddeld is. AllianzGI is van mening dat dit aangeeft dat er ruimte is voor een stijging van de dividenden

toch is het volgens de vermogensbeheerder niet aan te raden om uitsluitend te kijken naar de hoogte van het dividend. Ook factoren als marktaandeel, toelatingseisen en de prijsbepalende positie zijn belangrijk om in de gaten te houden. AllianzGI wijst er op dat een goed businessmodel ervoor kan zorgen dat bedrijven inflatie bestrijden middels prijsverhogingen. Hierdoor groeit de winst en uiteindelijk het dividend.