Reuring bij TNT

TNT maakte afgelopen week bekend dat het zich wil gaan opsplitsen. De analisten waren verdeeld over de verklaring. Verder stemden beleggers tegen het behoud van het structuurregime, wat erop duidt dat aandeelhouders meer inspraak willen op het bestuur van TNT. Al dit zou ertoe kunnen leiden dat TNT wel eens binnen afzienbare tijd een overnameprooi wordt.

Door onze redactie

Aandeelhouders willen meer inspraak op het bestuur van TNT
Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van TNT afgelopen donderdag heeft het merendeel van de aandeelhouders tegen het behoud van het huidige structuurregime gestemd. De aandeelhouders zien liever de structuur binnenkort gewijzigd worden, maar TNT ziet dat niet snel gebeuren aangezien de strategieën die het bedrijft momenteel heeft.

Merendeel stemt tegen
Van de 53% aanwezigen stemde een ruime 82% tegen het behoud van het structuurregime. Momenteel is de Raad van Commissarissen verantwoordelijk voor het benoemen van leden van de Raad van Bestuur. Aandeelhouders kunnen dus niet het bestuur benoemen, maar wel kunnen zij stemmen over de benoeming van individuele leden van de Raad van Commissarissen.

De adviesorganen van RiskMetrics, Glass Lewis en Eumedion adviseerde hun klanten om een tegenstem uit te brengen bij de AVA, omdat zij menen dat het huidige structuurregime niet opereert namens de belangen van de aandeelhouders.

Voorlopig ongewijzigd
TNT wil de structuur echter laten zoals deze is, aangezien een wijziging hierin mogelijk zal resulteren in conflicten met betrekking tot de Vision 2015-strategie. Maar, het bedrijf sluit niet uit de structuur alsnog te zullen wijzigen. TNT zal tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van 2011 een nieuw structuurregime aan de aandeelhouders voorleggen.

Overnamekandidaat?
Analisten gaan TNT steeds meer zien als een potentiële overnamekandidaat, vooral omdat het zijn postdivisie wil afstoten en dat daarnaast aandeelhouders het steeds meer voor het zeggen krijgen bij het concern.

Vooralsnog blijven de meningen omtrent het koerspotentieel van het aandeel verdeeld. Zo verwachten de analisten van Petercam dat de koers van het aandeel kan stijgen naar 28 euro, wat een rendement zou opleveren van 22,4%. Daarentegen zijn de analisten van Nomura securities van mening dat de koers te ver is opgelopen en uitgaan van een daling naar 20 euro, wat een rendement zou opleveren van -12,55%. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 21,79 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van -4,73%. Analisten gaan er dus gemiddeld vanuit dat de koers de komende periode zal dalen met bijna 5%.

Voor het aandeel staan momenteel 15 koop-, 12 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het sentiment rond het aandeel is ook licht positief, maar door de gemiddelde verwachting dat de koers zal dalen kan daarnaast gesteld worden dat analisten het aandeel tevens overgewaardeerd vinden.