AND in zwaar weer, beleggers laten aandeel vallen

AND international Publishers moest het dinsdag ontgelden bij beleggers. De producent van digitale kaarten stelde teleur door de afgelopen periode een lagere omzet te boeken in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit maakte het concern dinsdag bekend zonder concrete cijfers te publiceren. Daarnaast heeft AND zijn eerdere verwachtingen niet herhaald, wat voor analisten een teleurstelling is.

Door onze redactie

Lagere omzet
In de eerste vier maanden van 2010 heeft AND een lagere omzet gerealiseerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens topman Maarten Oldenhof waren de eerste maanden van 2010 uitdagend. De economische omstandigheden, de marktontwikkelingen en de markt voor digitale kaarten zijn in hoge mate onzeker, aldus het concern in een toelichting.

AND heeft verder besloten om de kostenbasis voor dit jaar te verlagen vanwege de resultaten over de eerste vier maanden van 2010. Vorig jaar besloot het concern nog om meer te investeren om versneld dekking voor heel West-Europa te realiseren. Nu dit vrijwel is afgerond worden de investeringen afgebouwd, aldus AND.

AND stelt dat de ontwikkeling van de resultaten in 2010 onder andere afhankelijk zal zijn van de kracht van het economische herstel en de ontwikkelingen in de markt voor navigatie. Mede daarom heeft het concern geen verwachtingen uitgesproken voor heel 2010. Bij de publicatie van de jaarcijfers in april van dit jaar maakte AND nog bekend voor 2010 uit te gaan van een hogere omzet en winst.

De deal die AND vorig jaar beklonk met een grote Amerikaanse partij (waarvan nog steeds de naam niet bekend is gemaakt) heeft vooralsnog niet opgeleverd wat ervan werd verwacht. De licentieovereenkomst is uitgesteld doordat de navigatiemarkt momenteel zo in beweging is dat het onduidelijk is of en hoe daar nog geld aan verdiend kan worden. De iPhone applicatie die AND samen met Navmii lanceerde is inmiddels meer dan 50.000 maal gedownload.

Onder herziening
Analist Jeroen Wilard van AEK stelt in een reactie dat hij grote twijfel bespeurt in de trading update en is teleurgesteld over het feit dat AND nu niet in staat is een verwachting voor de resultaten over 2010 uit te spreken. De analist wijst erop dat AND niet zijn verwachting van een hogere omzet en winst voor 2010 met de trading update heeft herhaald.

De analist is van mening dat het concern zijn klantenbestand moet uitbreiden om meer robuuste resultaten te kunnen laten zien. Mede daarom heeft de analist zijn advies voor AND onder herziening geplaatst.

Beleggers lieten het aandeel dinsdag vallen. De koers van het aandeel verloor bijna 15% van zijn waarde en noteerde aan het einde van de dag op ongeveer 3,95 euro.