AND boekt goede resultaten en verwacht forse groei

AND Int. Publishers maakte dinsdag bekend dat de omzet en winst over het eerste halfjaar sterk zijn gestegen en heeft daarom de verwachting uitgesproken dat er over het hele jaar een forse winstgroei gerealiseerd zal worden. Analisten zijn vooral te spreken over de kostenbesparingen de het concern heeft weten te bewerkstelligen.

Door onze redactie

Betere resultaten
Over het eerste halfjaar van 2010 realiseerde AND een nettowinst van 1,2 miljoen euro, waar dit over dezelfde periode een jaar eerder nog 0,9 miljoen euro was. De omzet kwam over de eerste zes maanden uit op 3,3 miljoen euro, tegen 2,9 miljoen euro vorig jaar.

Dankzij een goed tweede kwartaal en commerciële successen aan het begin van het tweede halfjaar verwacht AND voor geheel 2010 dat het een nettowinst zal realiseren van ten minste 2,3 miljoen euro, bij een minimale omzet van 6,7 miljoen euro. Over heel 2009 kwam de nettowinst nog uit op 1,5 miljoen euro, bij een omzet van 5 miljoen euro. Dit zou dus een winststijging betekenen van maar liefst 53%.

In de afgelopen maanden introduceerde de digitale kaartenproducent een applicatie voor de iPad en iPhone van Apple . Daarnaast werd de database vergroot door de toevoeging van de digitale kaarten van Noorwegen en Italië.

Verder wist AND het afgelopen jaar flink op de kosten te besparen. Hierdoor daalden de personeelskosten met 1,5 miljoen euro naar 3,2 miljoen euro. Over heel 2010 verwacht het concern de totale kosten te kunnen verlagen met 2,5 miljoen euro tot 4,9 miljoen euro.

Topman Maarten Oldenhof is dan ook te spreken over de resultaten over de afgelopen periode en de start van het tweede halfjaar, waarin het concern nieuwe contracten heeft gesloten met afnemers van digitale kaarten van West-Europa. Meer bespaard dan verwacht
Analist Martin Crum van AEK Research stelt in een reactie dat AND dieper in de kosten heeft weten te snijden dan verwacht. De analist vindt het gunstig dat er een dergelijk forse besparing is gerealiseerd. Het heeft de analist aangenaam verrast aangezien hij lagere bezuinigingen had verwacht.

Waar Crum had gerekend op een omzet van 2,1 miljoen euro, bedroeg deze 3,3 miljoen euro, wat dus beter was dan de verwachting van de analist. Hij wijst er echter op dat dit resultaat de claim van 2 miljoen euro bevat die AND heeft toegewezen gekregen in het Verenigd Koninkrijk.

Wanneer dit wordt gecorrigeerd zou de omzet iets lager uitgekomen zijn dan de verwachting van de analist. De analist had tot slot gerekend op een nettoverlies van 100.000 euro, terwijl dit een nettowinst was van 1,2 miljoen euro.

Sentiment
Er staan momenteel voor het aandeel 2 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht negatief is. Gezien de positieve resultaten en goede reacties van analisten is het sentiment rond het aandeel echter goed te noemen en mag verwacht worden dat analisten in de komende dagen hun taxaties voor het aandeel opwaarts zullen bijstellen.