Nieuwe route voor AND?

AND Int. Publishers maakte woensdag bekend dat het zijn digitale routekaart voor de Verenigde Staten gereed heeft. Het concern moest vorige maand nog zijn verwachtingen voor dit jaar intrekken, wat tot grote teleurstelling leidde bij zowel beleggers als analisten. Met de nieuwe kaart ontstaan er wellicht weer nieuwe mogelijkheden voor AND.

Door onze redactie

Kaarten gereed
AND Int. Publishers heeft zijn eerste routekaart voor de Verenigde Staten gereed. De kaart is per direct beschikbaar voor gebruik voor plaatsbepaling. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden in sociale netwerken en in businesstoepassingen waar de plaats van een object van belang is. De kaarten zijn echter nog niet geschikt voor routebepaling.

Inmiddels heeft AND een goede kaartendatabase weten op te bouwen, welke zij in licentie zou kunnen uitlenen aan andere partijen, waarmee het een nieuwe inkomstenbron kan aanboren. Het gevaar is echter dat andere partijen inmiddels een wellicht nog sterkere database hebben doordat zij een paar jaar geleden zijn overgenomen, zoals TeleAtlas en Navteq.

Koersval
Halverwege de vorige maand ging AND nog onderuit nadat het over de eerste vier maanden van 2010 een lagere omzet rapporteerde dan waar marktvorsers op hadden gerekend. AND stelt dat de ontwikkeling van de resultaten in 2010 onder andere afhankelijk zal zijn van de kracht van het economische herstel en de ontwikkelingen in de markt voor navigatie. Mede daarom heeft het concern geen verwachtingen uitgesproken voor heel 2010. Bij de publicatie van de jaarcijfers in april van dit jaar maakte AND nog bekend voor 2010 uit te gaan van een hogere omzet en winst.

Als gevolg van deze berichtgevingen verloor het aandeel op dezelfde dag nog 15% van zijn waarde en stond aan het einde van de dag op ongeveer 3,95 euro. Momenteel koerst het aandeel nog steeds op hetzelfde niveau.

Licentie
Het nieuws dat AND woensdag bekendmaakte kan ervoor zorgen dat de licentiedeal die AND vorig jaar met een grote partij sloot (naar verluidt Alphabet ) wat rendabeler zal worden. Momenteel heeft het nog niet opgeleverd wat ervan werd verwacht.

De licentieovereenkomst is uitgesteld doordat de navigatiemarkt momenteel zo heftig in beweging is dat het onduidelijk is of en hoe daar nog geld aan verdiend kan worden. De iPhone applicatie die AND samen met Navmii lanceerde is inmiddels meer dan 50.000 maal gedownload. Met de nieuwe kaarten heeft AND weer nieuwe mogelijkheden en kan het nieuwe markten aanboren, of zelfs een hele nieuwe route gaan volgen.

Vooralsnog hebben analisten nog niet gereageerd op het nieuws, waardoor de taxaties voor het aandeel onveranderd zijn. Er staan momenteel 2 houdadviezen uit voor het aandeel.