Koersimplosie Innoconcepts

Afgelopen maandag verloor Innoconcepts 50% van zijn beurswaarde door een dreigend bankroet van een deelneming van het concern. Analisten stellen onder meer dat de toekomst van Innoconcepts aan een zijden draadje hangt doordat er telkens nieuwe puinhopen naar boven komen. Aangezien Innoconcepts met recht een pennystock genoemd mag worden wordt het door weinig analisten gevolgd.

Door onze redactie

Implosie
Afgelopen maandag maakte Innoconcepts bekend dat het mogelijk in betalingsproblemen komt vanwege een converteerbare obligatielening bij een deelneming. Het Britse Proventec, waarin het Nederlandse uitvindersbedrijf een belang heeft van 36%, verkeert in grote financiële problemen.

Maandagmorgen werd de handel in het aandeel Proventec, dat is genoteerd aan de AIM in Londen en Alternext in Parijs, tot nader order stilgelegd. Het concern meldde niet meer aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen en overweegt uitstel van betaling aan te vragen. Het belang van Innoconcepts in Proventec wordt gewaardeerd op 3,8 miljoen euro. Daarnaast heeft het Nederlandse concern ook nog ongeveer 5 miljoen euro te goed van de Britse onderneming. Innoconcepts heeft inmiddels gewaarschuwd dat het er niet zeker van is dat het deze vordering nog terug zal zien en heeft daarom de houders van het schuldpapier verzocht contact op te nemen en onderhandelingen over herstructurering te openen.

Naar aanleiding van dit bericht sloot de koers maand op 23 eurocent, een daling van ongeveer 50%. Opvallend was het aantal transacties in het aandeel: ,5 miljoen in plaats van de gebruikelijke 400.000.

Het is de zoveelste tegenvaller voor aandeelhouders van Innoconcepts. Op 14 juli 2007 stond de koers van het Small cap aandeel nog 8,56 euro en zag de toekomst er florissant uit. De strategie leek de juiste keuze. In 2008 raakte het concern echter in de problemen, toen het een verlies leed van 55 miljoen euro, bij een omzet van 12 miljoen euro. Er volgde een directiewissel en een claimemissie van 27,2 miljoen euro. Eind april van dit jaar werd bekend dat een Chinese partner onverwacht een miljoenenafschrijving heeft moeten doen, waarop de koers van het aandeel ook al fors daalde.

Aan een zijden draad
Volgens de Vereniging voor Effectenbezitters ( VEB ) hangt de toekomst van Innoconcepts aan een zijden draad. Econoom David Tomic stelt dat de toekomst ligt bij de houders van een converteerbare obligatielening. Volgens Tomic komen er telkens nieuwe puinhopen naar boven en wordt het bedrijf meegesleurd de afgrond in.

Het nieuws over Proventec overviel Tomic. "Ik wijt het aan het jarenlange gebrek aan openheid bij het bedrijf." De analist weet niet of deze nieuwste tegenslag de nekslag zal zijn voor Innoconcepts. "Op de waarde van het belang in Proventec, EUR3,8 miljoen, zal het bedrijf in elk geval moeten afschrijven waardoor de balans verder verzwakt", aldus Tomic.

Geen verrassing
Bij effectenkantoor AEK zijn ze van mening dat de risico’s van de deelneming bekend waren en dat de betalingsproblemen niet als een verrassing komen. Analist Martin Crum stelt dat het management heeft aangegeven mogelijkheden te zien om de lening te herstructureren en hij verwacht dat dit dan ook zal gebeuren. Momenteel hanteert de analist een marktetperform-advies voor Innoconcepts.