Boskalis doet bod MNO Vervat, market to book ratio lager dan sector

Koninklijke Boskalis Westminster heeft een bod gedaan op een Rotterdams infrabedrijf genaamd MNO Vervat. Dit heeft de baggeraar vanmorgen voorbeurs bekend gemaakt. Binnen enkele maanden zou de overname afgerond kunnen zijn. Diverse analisten noemen dit een goede aankoop voor een lage prijs. Op beurs in Amsterdam had het nieuws relatief weinig impact.

Familiebedrijf
Het infrabedrijf uit Rotterdam is een familiebedrijf dat zich voornamelijk bezighoud met infrastructurele werken. Hierbij horen de aanleg van wegen en kades. Het bedrijf telt 1000 medewerkers en heeft ongeveer 300 miljoen euro jaaromzet.

Klein maar winstgevend
Koninklijke <a href='/aandeel/286-boskalis'> Boskalis </a> baggeraar Boskalis wil met deze overname haar civiele infra-activiteiten versterken. De kennis in met name de zandstortactiviteiten, die voor Boskalis erg belangrijk zijn, wordt door deze overname vergroot. Volgens analisten van ING Bank is MNO Vervat een relatief klein bedrijf maar wordt wel erg winstgevend ingeschat. De gebruikelijke marges in deze bedrijfstak liggen op 3 procent, MNO Vervat zou 6 procent kunnen realiseren, aldus de analisten.

De overname prijs is niet bekendgemaakt. ING Bank schat echter de prijs op 75 miljoen euro. Volgens Edwin de Jong van SNS Securities zal de omzet van Boskalis na de overname met 11 procent stijgen.

Consensus
Het aandeel Boskalis Westminster wordt door 12 fundamentele analisten gevolgd. De consensus over het aandeel is tussen houden en kopen in. Het gemiddelde van de koersdoelen van de uitstaande adviezen ligt op 41,31 euro. De discount op de fair value bedraagt zodoende 29,13 procent. Voor 2010 ligt de gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel op 2,64 euro.

Waardering Boskalis Westminster
Uitgaande van het gemiddelde verwachte resultaat per aandeel over 2010 dan komt de actuele koers/winst-verhouding op 12,12. De gemiddelde koers/winst-verhouding van de sector bedraagt 17,96. Binnen de sector hebben Bauer , Hochtief en Moury Construct de laagste koers/winstverhoudingen. De boekwaarde (het eigen vermogen gedeeld door het aantal uitstaande aandelen) ligt op zodoende 13,96 euro. De verhouding tussen de boekwaarde en de beurskoers ligt op 2,28. Het aandeel noteert dus met een boek-premie van 128 procent. De sector noteert momenteel met een boekwaarde versus beurskoers-ratio van 5,9.

Blik op de fundamentele gegevens
Analisten verwachten van Boskalis Westminster dat het over het lopende boekjaar een dividend van 1,24 euro per aandeel uit zal gaan keren. Hier door komt het verwachte dividendrendement (op basis van de koers van vandaag) op 3,88 procent te liggen. Het gemiddelde dividendrendement van de sector bedraagt 3 procent. Boskalis Westminster was in het boekjaar 2010 in staat om bij een omzet van 2,71 miljard euro een nettoresultaat over te houden van 0,31 miljard euro. Hier door komt over 2010 het rendement op het eigen vermogen op 20 procent te liggen. Kijkende naar de balans dan zien we dat Boskalis Westminster relatief weinig eigen vermogen heeft. Over 2010 lag de solvabiliteit (de verhouding het eigen vermogen versus het totaal vermogen) op 36 procent. Op basis van de variabelen koers/winst-verhouding, dividendrendement en boekwaarde versus de beurskoers kan het aandeel Boskalis Westminster als een waardeaandeel gezien worden.

Rendement over het lopende kalenderjaar
Begin dit jaar noteerde het aandeel op 35,42 euro waardoor het rendement van het aandeel dit jaar tot heden op -10 procent uitkomt. Over de laatste 12 maanden was de hoogste koers van Boskalis Westminster 38,02 euro, de laagste koers bedroeg 27,97 euro. Het 200-daagsgemiddelde ligt op 33,83 euro. De koers ligt dus 16 procent onder de top van dit jaar. Alle fundamentele en kwantitatieve data van de researchdienst Analist Pro (zowel actueel als historisch) over Boskalis Westminster treft u op hier. Om 15.39 noteert Boskalis Westminster 0,42 procent lager op 31,85 euro (-0,14 cent).


De bovenstaande grafiek toont de koers van Boskalis Westminster over de afgelopen 12 maanden.