Tegenvallende outlook Nutreco biedt instapmoment

Nutreco wist de markt donderdag te verrassen met licht tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal van 2013. De verwachtingen die het bedrijf echter voor de komende periode af gaf vormden een teleurstelling voor analisten, maar dit biedt tegelijkertijd een aantrekkelijk instapmoment.

Nutreco presenteerde donderdag zijn resultaten over het eerste kwartaal. De omzet steeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 1,3% tot 1,43 miljard euro. Dit was te danken aan de divisie diervoeding, waar de omzet toenam met 3,1% tot 817,6 miljoen euro. Deze tak wist te profiteren van goede prestaties van wereldwijde merkporducten als Premix & Speciaalvoer.

Kwekerij-Nutreco
Kwekerij Nutreco in Noorwegen

De omzet kwam echter lager uit door de divisie visvoer, waar de omzet afnam met 3% tot 325,3 miljoen euro. Hier waren minder gunstige groeicondities in Noorwegen de oorzaak van de mindere prestaties. De lagere toevoer van zalm resulteerde in hogere prijzen, wat vooral positief was voor Nutreco’s afnemers.

Ondermaatse verwachtingen

Nutreco verwacht dat de overname van Gisis in Ecuador, een van de grootste producenten van garnalen en tilapiavoer, aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar zal worden afgerond. Vanaf dat moment zal het ook bijdragen aan de resultaten van Nutreco.

Voorlopig vormden de verwachtingen van Nutreco juist een teleurstelling voor analisten. Die diervoederproducent verwacht dat de ebitda in de eerste helft van 2013 circa 90 miljoen euro zal bedragen, waar dit een jaar eerder nog uitkwam op 103,7 miljoen euro. Analisten van de Rabobank stellen dat deze ebitda verwachting fors lager is dan waar de markt op had gerekend.

Instapmoment

Desondanks zien analisten ook mogelijkheden. Zo vindt KBC Securities dat de tegenvallende outlook een prima instapmoment biedt. De koers van het aandeel is namelijk sinds juni 2012 gestegen met circa 34%.

Met de verwachte stijging van de winstgevendheid ziet de Belgische zakenbank mogelijkheden en daarom hebben zij hun ‘accumulate-advies’ met een koersdoel van 71 euro gehandhaafd.

Consensus

Voorlopig staan er voor het aandeel nog geen verkoopadviezen uit, terwijl er 4 houd- en 2 koopadviezen zijn afgegeven. Hierdoor is de consensus licht positief, al geeft het wel aan dat analisten behoudend zijn over het aandeel.

Met een gemiddeld koersdoel van 68,18 euro zien analisten voor het aandeel nog een opwaarts potentieel van een kleine 2%. Verwacht mag worden dat de tegenvallende outlook ervoor zal zorgen dat zij wel hun verwachtingen gaan verlagen.