Shutdown VS gunstig voor voedingsproducenten

De gedeeltelijk shutdown van de Amerikaanse overheid heeft niet alleen gevolgen voor gemeenten. Ook de agrarische sector van de VS heeft hieronder te lijden, aangezien cruciale rapporten niet gepubliceerd zullen worden door overheidsdiensten. Dit zal naar verwachting zorgen tot grote onzekerheid onder marktanalisten, al zien sommigen van hen het ook als een zegen.

Uitstel van publicaties

De USDA (United States Department of Agriculture) is het landbouwministerie van de VS en zal de komende tijd geen rapporten publiceren door de gedeeltelijke shutdown. Dit heeft tot gevolg dat er bijvoorbeeld geen cijfers zullen worden afgegeven over zuivelnoteringen, waardoor de zuivelhandel het met beperkte gegevens moet doen.

Maar ook het WASDE-rapport wordt uitgesteld. Dit rapport verschijnt normaal gesproken maandelijks en geeft inzicht op de graan- en sojaprijzen. De VS is op deze markten een zeer grote exporteur en het WASDE-rapport is voor analisten een lijdraad om hun ramingen op te baseren.

Mede hierdoor verkeren marktvorsers momenteel in onzekerheid over de beschikbaarheid van maïs en sojabonen in de wereld. Zij hadden juist gehoopt dat de USDA op 11 oktober meer duidelijkheid zou verschaffen over de Amerikaanse productie van deze gewassen. Nu de USDA geen nieuwe publicatiedatum voor het WASDE-rapport heeft afgegeven blijft de onzekerheid in de markt.

Aangezien nog onbekend is wanneer de shutdown in de VS ten einde zal komen blijven vooralsnog marktgegevens ongepubliceerd. Grote zakenbanken zullen dit door hun marktkennis en netwerk weten op te vangen, maar kleinere kantoren zullen minder zeker van hun zaken zijn.

Zegen voor graan

Sommige analisten zien het uitstellen van het WASDE-rapport echter als een zegen voor granen. Zo stelt analist Darin Newsom van DTN dat maïs en andere granen weer teruggaan naar fundamentele waarden. Daarnaast wijst hij erop dat deze week de weersomstandigheden gunstiger zijn om te oogsten, wat betekent dat er meer bushels beschikbaar komen voor de verkoop.

Dit drukt de prijzen van graanfutures. Daarnaast stappen beleggers volgens DTN uit maïs, omdat zij geen reden zien dat short posities snel een herstel zullen laten zien. Dit komt door het stijgende aanbod ten opzichte van de vraag.

Gunstig voor voedingsproducenten

De dalende graanprijzen kunnen voedingsproducenten in de kaart spelen, aangezien zij hun kosten zien dalen. Mede hierdoor kunnen zij de marges, die mede onder druk zijn komen te staan door de Nederlandse supermarktoorlog, weer op pijl brengen.

Binnen de sector staat van de Nederlandse voedingsproducenten Nutreco er op basis van de consensus er het beste voor. Waar er 3 koop- en 3 houdadviezen zijn afgegeven, heeft geen van de analisten een verkoopadvies uitstaan. Daarbij is Nutreco met een koers-winstverhouding van 8,44 relatief laag gewaardeerd ten opzichte van zijn sectorgenoten.

Wel is de koers van het aandeel in september fors opgelopen, waardoor analisten gemiddeld genomen geen opwaarts potentieel meer zien. Dit is inmiddels ook in de markt doorgedrongen, aangezien de koers sinds begin deze maand een dalende lijn laat zien.