Goldman Sachs ziet risicopremies normaliseren

Goldman Sachs stelt vast dat de ongerustheden in de markt over mogelijke risico’s in 2014 zijn afgenomen, wat volgens de Amerikaanse zakenbank ondersteund wordt door een dalende risicopremie. Volgens de analisten zal deze normalisering omtrent de risico’s in 2014 zich voortzetten, maar niet terugkeren naar de niveaus van voor de crisis.

Economieën en markten zijn niet bestand tegen rampen, zelfs niet onder de meest gunstige omstandigheden. Maar de kans op een zeldzame ramp, en de perceptie van mensen hoe groot de kans is dat deze ramp zich zal voordoen, kan van tijd tot tijd verschillen.

Nu de ‘grote recessie’ langzaamaan tot het verleden begint te behoren, althans daar lijkt het op, stelt Goldman Sachs vast dat zorgen in de markt over zeldzame rampen zijn afgenomen.

Zij zien in data dat het voor en tijdens de crisis opgebouwde risicopremie teruggevoerd kan worden op de perceptie van een rampscenario. Data laat nu zien dat een significant deel van deze premie al uit de markt is, wat bijgedragen heeft aan de waardestijging van bepaalde activa. Maar wel hangt een deel van de risicoperceptie volgens de analisten nog boven de niveaus van voor de crisis.

Goldman Sachs verwacht dat de normalisering van de risicoperceptie in de markt ook in 2014 zal voortduren, maar niet zal terugkeren tot het niveau van voor de crisis. Dit betekent dat voor bepaalde activa de risicopremies hoog zullen blijven, maar onderliggende risico’s daarentegen wel betere geprijsd worden volgens de analisten.

Risicopremies worden volgens de analisten nog altijd voornamelijk gedreven door de waarschijnlijkheid van negatieve uitkomsten. Er is altijd iets voor beleggers over zorgen te maken, maar het hoeft volgens Goldman Sachs lang niet altijd hetzelfde te zijn.

De Amerikaanse zakenbank concludeert dat de risicoperceptie een van de meest belangrijke lessen zal zijn van de financiële crisis, zolang uiteraard beleggers onthouden dat rampen daadwerkelijk soms kunnen voordoen.