USG People schrapt 360 banen, koers/winst-verhouding behoorlijk volatiel

Uitzender USG People NV gaat flink in de kosten snijden. Door de ingebruikname van een nieuw informatiesysteem kunnen volgens het bedrijf 360 van de 3900 voltijdbanen worden geschrapt. Dat maakte het uitzendbedrijf donderdag bekend. Vorige week werd in de media nog gerept over het ontslag van een kwart van het totale personeelsbestand. Bestuursvoorzitter Rob Zandbergen ontkende toen dat er sprake zou zijn van zo'n grote ingreep.

Door de maatregelen kunnen 34 van de 614 vestigingen worden gesloten, aldus USG. Dit moet in de tweede helft van het jaar leiden tot 11 miljoen euro aan kostenbesparingen. Vanaf volgend jaar moet het kostenniveau met 27 miljoen euro per jaar omlaag kunnen.

In het tweede kwartaal wordt wel een voorziening genomen van ongeveer 16 miljoen euro: 13 miljoen voor het afvloeien van personeel en 3 miljoen euro voor het sluiten van vestigingen. Het bedrijf verwacht dat er daarna geen herstructureringskosten bij zullen komen.

De besparingen hebben volgens het bedrijf niet te maken met de verslechtering van de economische omstandigheden. ''Er is een iets tragere ontwikkeling, met name in de overheid die sterk aan het saneren is. Dan komt dit goed uit. Ook als het goed was gegaan, hadden we dit gedaan'', zei Geirnaerdt.

Consensus
Het aandeel USG People NV wordt door 11 fundamentele analisten gevolgd. De consensus over het aandeel is redelijk positief. Het gemiddelde van de koersdoelen van de uitstaande adviezen ligt op 15,48 euro. De discount op de fair value bedraagt zodoende 31,86 procent. Voor 2010 ligt de gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel op 0,93 euro.

Waardering USG People NV
Hoofdkantoor <a href='/aandeel/305-usg-people-nv'> USG People NV </a>
Hoofdkantoor USG People NV
Uitgaande van het gemiddelde verwachte resultaat per aandeel over 2011 dan komt de actuele koers/winst-verhouding op 12,62. De gemiddelde koers/winst-verhouding van de sector bedraagt 11,5. Binnen de sector hebben het Duitse Amadeus Fire , het Amerikaanse Career Education en 20,82 de laagste koers/winstverhoudingen. De Shillers PE, de gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar, komt uit op 27,59. De boekwaarde (het eigen vermogen gedeeld door het aantal uitstaande aandelen van ( 77702400 stuks uitstaand) ligt zodoende op 9,53 euro. De verhouding tussen de boekwaarde en de beurskoers ligt op 0,55. Het aandeel noteert dus met een boek-discount van 45 procent. De sector noteert momenteel met een boekwaarde versus beurskoers-ratio van 2,72.

Blik op de fundamentele gegevens
Analisten verwachten van USG People NV dat het over het lopende boekjaar een dividend van 0,29 euro per aandeel uit zal gaan keren. De payout-ratio komt hierdoor op 31% te liggen. Hier door komt het verwachte dividendrendement (op basis van de koers van vandaag) op 1,69 procent te liggen. Het gemiddelde dividendrendement van de sector bedraagt 4,48 procent. USG People NV was in het boekjaar 2010 in staat om bij een omzet van 3098,63 miljoen euro een nettoresultaat over te houden van 15,29 miljoen euro. Hier door komt over 2010 het rendement op het eigen vermogen op 2 procent te liggen. Kijkende naar de balans dan zien we dat USG People NV relatief weinig eigen vermogen heeft. Over 2010 lag de solvabiliteit (de verhouding het eigen vermogen versus het totaal vermogen) op 44 procent. Op basis van de variabelen koers/winst-verhouding, dividendrendement en boekwaarde versus de beurskoers kan het aandeel USG People NV als een waardeaandeel gezien worden.

Rendement over het lopende kalenderjaar
Begin dit jaar noteerde het aandeel op 15,37 euro waardoor het rendement van het aandeel dit jaar tot heden op -24 procent uitkomt. Over de laatste 12 maanden was de hoogste koers van USG People NV 16,16 euro, de laagste koers bedroeg 9,96 euro. Het 200-daagsgemiddelde ligt op 13,85 euro. De koers ligt dus 6 procent onder de top van dit jaar. Alle fundamentele en kwantitatieve data van de researchdienst Analist Pro (zowel actueel als historisch) over USG People NV treft u op hier.


De bovenstaande grafiek toont de koers van USG People NV over de afgelopen 12 maanden.

ANP/Analist.nl